

#### UNITED NATIONS ENVIRONMENT PROGRAMME

Programme des Nations Unies pour l'environnement Programa de las Naciones Unidas para el Medio Ambiente Программа Организации Объединенных Наций по окружающей среде برنامج الأمم المتحدة للبيئة



联合国环境规划署

XX Meeting of the Forum of Ministers of the Environment of Latin America and the Caribbean Cartagena, Colombia

A. PREPARATORY MEETING OF HIGH-LEVEL EXPERTS 28 to 29 March 2016

**Distribution:** Limited

UNEP/LAC-IGWG.XX/1.Rev.1

Tuesday 1 March 2016 **Original:** Spanish

# XX MEETING OF THE FORUM OF MINISTERS OF ENVIRONMENT OF LATIN AMERICA AND THE CARIBBEAN

Cartagena de Indias, Colombia

Time	HIGH LEVEL EXPERTS PREPARATORY MEETING  Monday 28 March 2016
08:00 – 08:30 (30min)	Registration of Participants
08:30 – 09:00 (30min)	<ul> <li>OPENING OF THE MEETING</li> <li>Opening words from the Representative of the Government of Mexico, Mr. Enrique Lendo</li> <li>Opening words from the Minister of Environment and Sustainable Development of Colombia, Mr. Gabriel Vallejo López</li> <li>Opening words from UNEP's Representative, Forum Secretariat, Mr. Leo Heileman</li> </ul>
09:00 –9:30 (30min)	<ul> <li>2. ORGANIZATION OF WORK</li> <li>2.1 Adoption of rules of the meeting.</li> <li>2.2 Election of the Bureau.</li> <li>2.3 Adoption of the agenda and programme of sessions of the meeting.</li> </ul>
9:30 - 10:30 – (1h)	3. BRIEF SUMMARY OF THE RESULTS OF THE SECOND OPEN-ENDED MEETING OF THE COMMITTEE OF PERMANENT REPRESENTATIVES OECPR-2
10:30 – 11:00	Coffee Break
(30min)	4. FOLLOW UP OF THE DECISIONS OF THE XIX MEETING OF THE FORUM OF MINISTERS OF ENVIRONMENT OF LATIN AMERICA AND THE CARIBBEAN (MEXICO, 2014).



### **CALENDAR AND SIDE EVENTS**

11:00- 11:45 (45min) 11:45- 12:30 (45min) 12:30- 13:15	<ul> <li>4.1 Governance and strengthening of the Forum of Ministers of Latin America and the Caribbean, specifically the review of the ILAC.</li> <li>Results of the Meeting of Experts and Results of the Intersessional Meeting (October-November respectively, Mexico)</li> <li>4.2 Environmental Education for Sustainable Development.</li> <li>4.3 Principle 10 of the Rio Declaration.</li> </ul>
(45min) 13:30 – 14:30 (1hr)	Lunch
14:30- 15:15 (45min)	4.4 Cooperation on Chemicals and Waste.
15:15 – 16:00 (45min)	4.5 Small Island Developing States.
16:00- 16:45 (45min)	4.6 ILAC Environmental Indicators Air Quality.
16:45- 17:30 (45min)	4.7 Sustainable Consumption and Production
17:30 – 17:45 (15min)	Coffee Break
17:45 – 18:30 (45min)	4.8 Regional Action Plan on Air Pollution
18:30– 19:15 (45min)	4.9 Cooperation on Climate change
19:15 – 19:20 (5min)	Closing words for the day by the Vice Minister of Environment and Sustainable Development of Colombia, Mr. Pablo Vieira.
40.20 24.00	Mala and for High Local Formands

## 19:30 – 21:00 Welcome for High Level Experts

The Ministry of Environment and Sustainable Development will welcome high level experts, delegations and other participants.

Time	HIGH LEVEL EXPERTS PREPARATORY MEETING 29 March 2016
9:00 – 10:30 (1h 30min)	5. CONCLUSIONS AND RECOMMENDATIONS TO THE MINISTERIAL SEGMENT.
10:30- 11:00 (30min)	Coffee Break



## **CALENDAR AND SIDE EVENTS**

11:00 – 13:00 (2h)	5. CONCLUSIONS AND RECOMMENDATIONS TO THE MINISTERIAL SEGMENT (Continuation).
13:00 – 14:00 (1h)	Lunch
14:00 – 16:30 (2h 30min)	6. REVIEW AND APPROVAL OF THE MEETING DRAFT REPORT AND THE MINISTERIAL DECLARATION.
16:30 – 16:45 (15min)	Coffee Break
16:45 – 17:30 (45min)	7. OTHER MATTERS 8. CLOSURE OF THE MEETING