

UNITED NATIONS ENVIRONMENT PROGRAMME

Programme des Nations Unies pour l'environnement Programa de las Программа Организации Объединенных Наций по окружающей среде

Programa de las Naciones Unidas para el Medio Ambiente окружающей среде برنامج الأمم المتحدة للبيئة



联合国环境规划署

XX Meeting of the Forum of Ministers of the Environment of Latin America and the Caribbean

Cartagena, Colombia

B. Ministerial Segment 30 to 31 March 2016

Distribution: Limited

UNEP/LAC-IG.XX/1.Rev.2

22 March 2016 **Original:** Spanish

	Originali Spanish
Time	MINISTERIAL SESSIONS 30 March 2016
08:00 — 08:30 (30min)	"PRESS CONFERENCE"
08:45 – 09:00 (15 min)	 OPENING OF THE MEETING Opening words from the Minister of Environment and Sustainable Development, Mr. Gabriel Vallejo. Words from the Chair of the XIX Meeting of the Forum of Ministers, Secretary of Environment and Natural Resources of Mexico, Mr. Rafael Pacchiano. Words from the UNEP Executive Director, Mr. Achim Steiner
09:00 – 09:15 (15 min)	2. ORGANIZATION OF WORK 2.1. Adoption of rules of the meeting. 2.2. Election of the Bureau. 2.3. Adoption of the agenda and programme of sessions of the meeting. BEGINNING OF MINISTERIAL DIALOGUES
	Format Ministerial Dialogues

Scheme: Introductory presentation by the Moderator (10-15 minutes), 2 questions (one general and one specific question for each panellist), the Moderator collects the first conclusions and opens the discussion to the plenary, moderates until the end of the discussion and the Chair of the Forum will collect the conclusions which will be reflected in the official Declaration.

09:15 – 11:15 (2 h)

SESSION 1: SUSTAINABLE DEVELOPMENT

Moderated by the Senior Director of the Environment and Natural Resources Global Practice of the World Bank, Ms. Paula Caballero Gómez

- Presentation by Moderator (15 min)
- Focus:
 - 2030 Agenda for Sustainable Development
 - Regional discussion in preparation for UNEA-2
- Guests (40min):
- UNEP Executive Director, Mr. Achim Steiner



Time

MINISTERIAL SESSIONS 30 March 2016

- ECLAC Deputy Executive Secretary, Mr. Antonio Prado
- Minister of Environment of Barbados, Mr. Dennis Lowe
- Minister of Environment of Argentina, Mr. Sergio Bergman
- Ministerial discussion (50 min)
- Conclusions by the Moderator (10 min)
- Conclusions by the Chair (5 min)

11:15 – 11:45

(30 min)

Coffee Break

11:45– 13:45 (2 h)

SESSION 2: BIODIVERSITY IN THE 2030 AGENDA

Moderated by the Secretary of Environment and Natural Resources of Mexico, Mr. Rafael Pacchiano Alamán

- Presentation by Moderator (15min)
- Focus:
 - Mainstreaming biodiversity in the economic and social dimensions of sustainable development, towards COP 13
- Guests (30min)
 - Executive Secretary of CBD, Mr. Braulio Ferreira Dias
 - General Director of the Institute of Research and Biological Resources Alexander von Humboldt of Colombia, Ms. Brigitte Baptiste
 - Minister of Environment and Energy of Costa Rica, Mr. Edgar Gutiérrez Espeleta
- Ministerial Discussion (1h)
- Conclusions by the Moderator (10min)
- Conclusions by the Chair (5min)

13:45 – 15:15 (1h 30min)

Lunch/Space for bilateral meetings

15:15 – 17:15

SESSION 3: HEALTH AND ENVIRONMENT

(2h)

Moderated by the Executive Secretary of the Basel, Rotterdam and Stockholm Conventions, Mr. Rolph Payet

- Presentation by Moderator (15min)
- Focus:
 - Emphasis on health, its relation to chemical and waste issues
 - Contribute to the ministerial dialogue in the framework of UNEA-2, having different points of view during the session.
- Guests(40min):
 - Minister of Housing, Land Ordering and Environment of Uruguay, Mrs. Eneida de León
 - Representative of FAO in Colombia, Mr. Rafael Zavala



Time	MINISTERIAL SESSIONS 30 March 2016
	 Regional Advisor on Environmental Epidemiology, Panamerican Health Organisation, Ms. Agnes Soares Minister of Health and Social Protection of Colombia, Mr. Alejandro Gaviria. Ministerial discussion (50 min) Conclusions by the Moderator (10 min) Conclusions by the Chair (5 min)
17:15 – 17:20 (5min)	CLOSE OF THE DAY. Closing words for the day on behalf of the Ministry of Environment and Sustainable Development of Colombia, Mr. Gabriel Vallejo
17:20 17: 50 (30 min)	Coffee Break
18:00 – 19:30 (1 h 30min)	Video: "COLOMBIA MAGIA SALVAJE" (COLOMBIA WILD MAGIC) (Venue: CCCI)
19:30 – 21:30 (2 h)	High Level Dinner – "Marea" Restaurant by Rausch (*Ministers and special guests).



Time

MINISTERIAL SESSIONS Thursday 31 March 2016

Parallel meetings in the "Luxury Bastión Hotel"

From 7:00 – 8:30 working breakfasts will take place for the following regional initiatives:

- Meeting of the Regional Ministerial Committee of the Marine Corridor of the East Tropics Colombia (Chair), Ecuador, Costa Rica and Panama
- Meeting of the Caribbean Biological Corridor.
 Dominican Republic, Cuba and Haiti

09:00 - 11:00 (2 h) 3. FOLLOW UP TO THE XIX MEETING OF THE FORUM OF MINISTERS OF ENVIRONMENT (MEXICO, 2014) AND REVISION OF THE DECISIONS OF THE XX MEETING OF THE FORUM OF MINISTERS

Note: during the session participants will have their coffee break in their seats (box)

11:00 – 11:15 (15min)	Recess
11:15 – 13:15 (2h)	 SESSION 4: CLIMATE CHANGE Moderated by the Ministry of Environment of Peru, Mr. Manuel Pulgar Vidal Presentation by Moderator (15min) Focus: Results of the COP Paris (December, 2015) and expectations or proposals International Cooperation to advance in the implementation of the Paris Agreement and iNDCs: regional cooperation platform for climate change and the relevance of international cooperation for its implementation. Guests (40min): Director Intergovernmental Panel on Climate Change, Mr. Mannava Sivakumar. Minister of Sustainable Development, Energy, Science and Technology of Saint Lucia, Mr. James Fletcher Minister of Environment of Ecuador, Mr. Daniel Ortega Director of the General Directorate of Cooperation for Latin America and the Caribbean of the European Commission, Mrs. Jolita Butkeviciene. Ministerial discussion (50 min) Conclusions by the Moderator (10 min) Conclusions by the Chair (5 min)
13:15 – 14:45 (1h 30min)	Lunch
15:00 – 17:30 (2 h 30min)	4. REVIEW OF THE DRAFT FINAL REPORT OF THE MEETING AND MINISTERIAL DECLARATION
17:30 – 18:00 (30 min)	Coffee Break



Time	MINISTERIAL SESSIONS Thursday 31 March 2016
18:15 – 18:30 (15min)	5. OTHER MATTERS.
18:30 – 18:45 (15min)	6. ADOPTION OF THE FINAL REPORT OF THE MEETING AND MINISTERIAL DECLARATION.
18:45 – 19:00 (15min)	7. CLOSURE OF THE TWENTIETH MEETING OF THE FORUM OF MINISTERS OF ENVIRONMENT OF LATIN AMERICA AND THE CARIBBEAN.
19:30 – 21:00 (1h 30min)	8. Invitation by the Government of Colombia (Minister of Environment and Sustainable Development) to the participating delegations (Venue: Terrace of the Cartagena de Indias Convention Centre CCCI)
*14:30-18:00	Field trip: Visit to the Colombia National Aviary (Ministers and special guests)